Öland – Skandinaviens Galapagos!

– tur til Öland og Vattenriget ved Kristianstad

Fra tirsdag d. 17. maj til fredag 20. maj – 2022

Öland, Skandinaviens Galapagos!

Öland er med sin fantastiske natur og enestående kulturhistorie en af Nordeuropas smukkeste øer, og huser ikke mindre end 73 naturreservater. Tidspunktet hvor vi besøger øen er velvalgt: yngle-fuglene er på plads og den allersidste del af forårstrækket over Öland kan stadig opleves, samtidig med at øens unikke flora med masser af orkideer er i fuldt flor. Karakteristisk for mange af de arter af planter som man kan finde på Öland, og specielt på øens store kalkholdige slette Store Alvaret, er at de er endemiske: dvs. at de kun findes her på Öland og ikke andre steder i hele verden. Det skyldes at Öland rent geologisk, har været isoleret fra hovedlandet i tusinder af år. Det har gjort at mange planter har kunnet udvikle sig helt isoleret og udvikle rene ”Ölands former”. Darwins udviklingslære og evolutionsteorier i miniformat!

Vattenriget ved Kristianstad er et skoleeksempel på at integrere naturen i byen. Få minutter fra centrum kan man opleve vådområder og græssede enge med et helt unikt dyre-og fugleliv. Vi besøger området både på ud- og hjemtur! På turen fokuseres på kultur, natur, geologi, fugle og flora. Det unikke landskab og kulturhistorie får også en overvejende plads – og der vil være rig mulighed for at opfylde individuelle ønsker på turen.

Program:

Tirsdag d. 17. maj 2022:

09.00 – Afgang Musikhuset, Århus.

09.20 – Opsamling Lokalcenter Koltgården

12.30 – Frokostpause ved naturlokalitet: Mellem broerne.

13.00 – Afgang mod Kristiansstad.

15.00 – Eftermiddagskaffe.

16.30 – Eftermiddagen tilbringes i Naturreservat Vattenriget ved Kristianstad.

18.30 – Aftensmad i det grønne.

22.00 – Ankomst og indkvartering på Rasta Kalmar.

Onsdag d. 18. maj 2022:

08.00 – Morgenmad på hotellet.

09.00 – Afgang mod Halltorps Hage. Sidste del af en gammel egeskov der dækkede store dele af øens vestkyst. Den er et af de sidste levesteder i norden for den sjældne eghjort. Skoven er ligeledes hjemsted for en stor variation af fugle, og mange planter profiterer af den lysåbne skovbund.

12.30 – Frokost i det grønne.

13.00 – Nordlige del af Öland. Vi besøger parken ved Soliden Slot og kører langs kysten via Gillberga, hvor vi kigger på geologien, hvor de historiske stenbrud er unikke for Öland.

15.30 – Eftermiddagskaffe.

16.00 – Videre mod Knissa Mosse. Det 150 hektar store vådområde Knissa Mosse veksler mellem åbent vand, strandenge og kærområder med mange orkideer. Området er en vigtig yngleplads for bl.a. hedehøg og rovterne.

19.00 – Aftensmad i felten og evt. en “slå mave” spadseretur. 21.00 – Ankomst på Rasta Kalmar.

Torsdag d. 19. maj 2022:

08.00 – Morgenmad på Hotellet.

09.00 – Afgang mod Stora Alvaret. Det største alvar på Öland er ”Stora Alvaret” med et areal på 300 km² svarende til 25 procent af øens areal. Ved første øjekast virker området som en ørken, men når man går gennem alvaret, opdager man en mangfoldighed af små planter og blomster, bla. orkidéer. Alvaret udgør et af de mest artsrige miljøer i Sverige. Der venter gode fugleobservationer og masser af muligheder for at finde nogle af de 28 forskellige orkide arter, der vokser på Alvaret’s kalkrige bund.

12.30 – Frokost i det grønne.

13.00 – Sydspidsen af Öland samt Ottenby Naturrum og fuglestation. I Ottenby Naturum får man et spændende indblik i trækfuglenes færden og viden om det sydlige Ölands geologi, dyre- og planteliv samt kulturhistorie. Fuglestationen Ottenby Fågelstation arbejder med forskning og mærkning af fugle. Långe Jan. Det ca. 42 meter høje Långe Jan er Sveriges højeste og ældste fyr. Tårnet er bygget af russiske krigsfanger i 1785.

15.00 – Eftermiddagskaffe.

15.30 – Ottenbylund. En kort spadseretur med mulighed for at høre den eksotiske pirol!

16.30 – Vi kører op langs østkysten af Öland mod Ismantorp.

17.30 – Ismantorp myter og virkelighed?

19.00 – Aftensmad i felten ved Ismantorp.

21.00 – Ankomst til Rasta Kalmar.

Fredag d. 20. maj 2022:

08.00 – Morgenmad på Hotellet.

09.00 – Sammenpakning og afgang mod Vattenriget

11.30 – Frokost i det grønne.

13.00 – Afgang mod Århus.

15.00 – Eftermiddagskaffe mellem broerne.

19.00 – Ankomst Musikhuset Århus

Turledere: Naturvejleder og naturskoleleder Søren Risborg. Søren er en stor naturfortæller og har fået Øland i blodet. Han er velbevandret i fugle og orkideer. Logistik og kokketjansen varetages som vanligt af naturvejleder og biolog John Simoni, som altid står for usvigelig sikker kørsel og alt det uforudsete.

Tilmelding: På e-mail j-sim@natours.dk eller alternativt på mobil 4015 3706. Der sælges 28 pladser efter først til mølle princippet. Turen gennemføres ved 20 deltagere.

Tilmeldingsfrist: tirsdag d. 01. marts 2022

Pris: Turen koster kr. 4850,- med alt incl.

Tillæg for enkeltværelse: kr. 900,-Depositum: Der opkræves et depositum på kr. 2000,- ved tilmelding!

Overnatning: Vil primært finde sted i dobbeltværelser (mulighed for enkeltværelse) på Rasta Kalmar, som ligger på fastlandet umiddelbart ved broen til Øland. Et hyggeligt og velkendt hotel med alle basale fornødenheder. Morgenmaden indtages på hotellet, mens resten af måltiderne indtages i felten. Turen er med fuld forplejning.

Medbring: Udover personlige ejendele medbring kikkert, vind og vandtæt tøj, vandrefodtøj, evt. gummistøvler, pas og sygesikringsbevis.

Mindre ændringer af programmet kan forekomme, hvis vind, vejr og fugle ikke følger vores planlægning. Vi vil ligeledes tage hensyn til deltagernes ønsker, hvis det er i flertallets interesse.

Afstande: Århus – Kalmar: 615 km. svarende til 10 timers kørsel med tid til toiletstop, spisepauser og tid til observationer undervejs

Læs mere om Öland:

www.sydsverige.dk – 1

www.sydsverige.dk

Hotellet: www.rasta.se/kalmar.htm

Natours.dk: www.natours.dk