Østers- og bæversafari

– en familieoplevelse med bid i

Fredag d. 11. marts – 2022, kl. 09.00 til 21.30

Er du klar til den helt store oplevelse med bid i? Vi tar’ til den vestlige del af Limfjorden, nærmere bestemt ved Oddesund. Her ligger østersbankerne tæt på kysten og det er ganske let at komme derud. Iført waders er der kun et par hundrede meter til herlighederne. Den invasive Stillehavsøsters har holdt sit indtog i Limfjorden og udgør hovedparten af bestandene på bankerne. At tænke sig, at vi giver den naturligt forekommende Limfjordsøsters en hånd, ved at indsamle så mange stillehavsøsters som muligt. Og tilmed er smagen i top og mindst ligeså god! Høsten bringes i land og der skal smages på varene. Vi tilbereder forskellige retter over grill og giver gode tips til tilberedningen. Til østers-retterne serveres et glas bobler og vi sørger selvfølgelig for, at I får et par gode opskrifter i hånden. Der bliver rig mulighed for at indsamle østers til eget forbrug, hvis man medbringer en spand.

Efter en god frokost kører vi til Klosterhede Plantage, hvor vi skal på jagt efter spor af bæver. Bæveren blev genindført i 1999 og er således ikke en invasiv art, idet den tidligere har været et almindelig forekommende dyr. Grunden til at bæveren er genintroduceret, er den gavnlige effekt, den har på naturen. Ved at bygge sine dæmninger, hæver den vandstanden i de fugtige dele af skoven og søger herved for et mere varieret skovbund. Til glæde for de mange arter af dyr og planter der er tilknyttet den fugtige del af skoven. Bæveren skaber også lysninger og bidrager til opvækst og foryngelse af skoven. Alt sammen til gavn for biodiversiteten! Kan vi så få en bæver at se? Tja – det kræver at man befinder sig i skumringen på det rette sted, at vindforholdene er gode, at man er fuldstændig stille mm. Det kræver med andre ord en god portion held, idet bæverne er utroligt sky! Men oplevelsen af at sidde stille i en stor skov, opleve skumringens lyde og dufte og chancen for at se andre dyr, kan ingen tage fra os! Før hjemturen, mætte af dagens oplevelser, spiser vi aftensmad i skovens dybe stille ro!

Sværhedsgrad: Let til middel – flere bus-stop samt  gåture af 4-5 km. i jævnt terræn.

Program:
09.00 – Opsamling ved Egå Center Øst på Muslingevej
11.00 – Oddesundbroen, hvor vi gør os klar til østers-safarien. Udover østers kigges der på livet langs kysten og der sankes spiselige urter og tang til retterne.
12.30 – Frokost bestående af alt godt fra havet, østers og div. medbragt
14.30 – Afgang mod Klosterheden
15.30 – Efter en kop kaffe og lidt sødt går vi på jagt efter sporene af bæver
17.30 – Vi indtager bæver-spotte positionen og håber vi er heldige
18.30 – Vi spiser aftensmad og fordøjer dagens oplevelser
19.30 – Mod Århus, ca. 21.30 – Ankomst Viby Torv

Pris for hele turen: kr. 750,-

Tilmelding: På e-mail j-sim@natours.dk eller alternativt på mobil 4015 3706. Der sælges 36 pladser efter først til mølle princippet. Turen gennemføres ved 24 tilmeldte.

Tilmeldingsfrist: mandag d. 25. februar – 2022!

Følgende er inkluderet i prisen:
– Bustransport i specialindrettet bus med borde, naturbibliotek, køkken og god benplads. Da der ikke forefindes toilet i bussen, foretages der stop undervejs efter behov.
– Undervisning og guide.
– Morgenmad med økologisk hjemmebag.
– Frokost med en øl eller vand. Lidt sødt til eftermiddagskaffen.
– Aftensmad i form af en gryderet med en øl eller vand. Kaffe/the og dansk vand ad libitum på hele turen. Yderligere øl og vand kan købes i bussen.

Medbring på turen: Udover personlige ejendele medbring: kikkert, en spand til østers, vind og vandtæt tøj og skridsikkert fodtøj. Vi sørger for waders.

Mindre ændringer af programmet kan forekomme, hvis vind, vejr og dyr ikke følger vores planlægning. Vi vil ligeledes tage hensyn til deltagernes ønsker, hvis det er i flertallets interesse.

Links: 

www.natours.dk

www.hedevangoutdoor.dk

https://mst.dk/natur-vand/natur/artsleksikon/bloeddyr/stillehavsoesters/

https://mst.dk/natur-vand/natur/artsleksikon/pattedyr/baever/

https://naturstyrelsen.dk/naturoplevelser/naturguider/klosterheden/